RECEPT: Mueslirepen

mueslirepen

Op de een of andere manier had ik steeds ruzie met mijn zelfgemaakte mueslirepen. Ik kon niet DE perfecte mueslireep maken…. Echt heel frusterend! Steeds probeerde ik iets anders om de perfecte mueslireep te maken, maar dit lukte steeds niet. Of de reep was te hard (lees: je tanden braken bijna af…) of de reep was juist te zacht waardoor het meer op granola ging lijken (Trouwens ook erg lekker!). Ik had vanalles geprobeerd, in de oven bakken en gewoon met honing laten stollen. Maar helaas telkens niet het juiste effect!

mueslirepen

Maar de aanhouder wint!  Ondertussen heb ik veel research gedaan op pintrest en ben ik er achter gekomen via een leuke blog van Feasting at Home dat je de honing best wel een lange periode moet verwarmen om het juiste effect te krijgen. De honing heeft natuurlijk al als effect dat het gaat plakken, maar ik wil ook graag dat mijn repen hard worden. Door het verhitten zal er een of ander scheikundig proces plaatsvinden, waardoor de honing uiteindelijk toch hard wordt. Dat is natuurlijk wat ik wil, gewoon harde mueslirepen die lekker zijn! YES, ik heb het juiste recept gevonden! 

mueslirepen

Ingrediënten Mueslirepen

  • 100 gram Havermout, Speltvlokken, Quinoavlokken (net wat jij lekker vind)
  • 100 gram Noten (Amandelen, Walnoten, Cashewnoten)
  • 25 gram Chiazaad
  • 2 handen Pompoenpitten
  • 2 handen Zonnebloempitten
  • 1 hand Rozijnen
  • 3 etl Kokosrasp
  • 1 tl Kaneel
  • 4 etl Honing
  • Kokosolie

mueslirepen

Bereidingswijze

Verwarm de honing in een pannetje totdat deze volgens Feasting at Home 130 graden heeft. (zeker een aanrader om even op haar website te kijken voor de honing tips 😉 ) Zelf heb ik dit niet exact gemeten, maar heb de honing op een middel hoog vuur ongeveer 20 minuten laten koken.

Tijdens het verhitten van de honing, rooster je de noten even in een pan. Je vet de ovenschaal in met kokosolie en doet hier de droge ingrediënten in.

Als de honing de gewenste temperatuur heeft bereikt mix je de droge ingrediënten samen met de honing. Vervolgens doe je het mengsel in de ingevette ovenschaal.

Je laat de repen een half uur afkoelen, zodat de honing stolt. Het is verstandig om de repen te snijden voordat de repen volledig zijn afgekoeld, anders gaan de repen breken. Wil je het breken voorkomen, dan is het verstandig om de ovenschaal even in de oven te zetten, zodat je de repen makkelijker kunt snijden.

De repen kunnen op kamertemperatuur ongeveer 10 dagen bewaard blijven.

Mmmm, ik vind ze echt heerlijk!

mueslirepen

Tja en nog een lekkere foto…

mueslirepen

 

Eat Bioteaful!

Wil je jezelf ook Bioteaful voelen? Meld je dan hier aan voor de wekelijkse updates van Bioteaful.

VOLG DEZE BLOG VIA BLOGLOVIN TWITTER INSTAGRAM GOOGLE+| FACEBOOK

Comments

  1. He Sanne,

    Dat probleem had ik ook ga deze proberen!
    Je linkje naar de site klopt helaas niet moet je even naar kijken.

    Greetzz,

    Guy

  2. Hi Sanne,

    De repen zien er heerlijk uit! In de link wordt aan het recept water toegevoegd aan de honing, ik zie deze bij jou niet terug, wil het beter zonder water?

    Groetjes,
    Janny

  3. Heb je misschien nog tips hoe je kunt voorkomen dat de honing wat bitter wordt?

    • Mmm, lastig. Met wat voor hoining heb je de mueslirepen gemaakt? Zelf heb ik het met honing gemaakt van de imker bij mij uit het dorp. Had hier zelf geen last van. Misschien kan je ook extra gedroogde vruchten aan de reep toevoegen, waardoor de reep al wat zoeter wordt. Succes ermee en ben benieuwd wat de oplossing is 😉

  4. Dank je wel voor je reactie! Dat is inderdaad ook een goed idee! Heb bio bloemen honing gebruikt, maar de crème variant mogelijk dat dit het probleem was. Heb inmiddels vloeibare en ga het het weekend uitproberen, ik laat het weten 🙂

  5. Sandra Griep zegt:

    Ik zocht een variant voor mijn dochter zonder al te veel poespas, en met ingrediënten die ze kende… Ik heb muesli gebruikt, rozijnen, gedroogde abrikozen, cashewnootjes en amandelschaafsel. Dit gecombineerd met de honing…. Het ruikt hier heerlijk in huis, en het staat inmiddels af te koelen…. We kunnen niet wachten om het te proeven!!! Dank je voor dit recept, en ik hoop dat de twist die wij er aan gegeven hebben ook zal smaken!! Groetjes van Sandra en Sanne.

  6. Hai, ik heb ze zojuist gemaakt.. mn huis staat blauw en ruikt helemaal naar honing (wat ik niet zo fijn vind) en de repen zijn super bitter geworden.. Dus geen succes 🙁

  7. natasa zegt:

    Hoi hoi ik zie nergens staan hoelang ze in de oven moeten ?

  8. Beste Sanne,

    ik ben eerstejaars voeding en diëtetiek student en heb op basis van jouw recept en een aantal andere recepten een mueslireep gemaakt voor een praktijk opdracht. Ik was alleen zo opgegaan in mijn werk, dat ik niet eens foto’s heb kunnen maken van mijn heerlijke creatie. Ik wilde vragen of ik één van jouw foto’s op mijn site mag zetten als voorbeeld, met daarbij een link naar jouw site, zodat het duidelijk is waar de foto vandaan komt.

    Met vriendelijke groet,

    Caroline van Houwelingen

  9. de repen smaakten niet lekker, ze waren te zacht en alles viel uit elkaar. ik heb precies gedaan wat je zei en me hele keuken zit onder en wie mag dat weer opruimen. ook koste het me bijna al me geld. nog zo grap kan jan met de korte achternaam niet betalen. dus hoop dat je volgende recepten geen flop zijn.

  10. oksana zegt:

    Goede dag,
    Ik ging repen maken omdat mijn man eet niet regelmatig en ook geen tussendoortjes ivm drukke ban ,
    jammer genoeg u recept klopt niet, alles zit los van elkaar,
    hoe lang moeten repen in in de oven ? temperatuur van oven?
    Mvg oksana
    p.s. was geen succes voor mij( en ik ben al lang keuken koningin )

  11. Klinkt goed! Het is wel zo dat als je honing verwarmd meer dan 40graden verliest het al zijn gezonde eigenschappen.

  12. Zonde van de honing van de imker! Honing die verwarmd wordt boven 40 graden verliest inderdaad, zoals Fenny zegt, al zijn goede eigenschappen. Om te bakken is goedkope honing uit de supermarkt goed genoeg.

  13. Bij mij proefde de honing enigszins aangebrand helaas en de honing werd razendsnel stug nadat het van het vuur kwam waardoor ik nog nauwelijks kon mengen. Geen repen dus.

Geef je reactie

*