Biografie

Sanne van Paassen biografie

Als juniore maakte Sanne haar entree in het wielerpeloton, maar al eerder stapte ze op de fiets. “Door mijn vader ben ik gaan fietsen. Hij fietste en ik wilde zelf ook graag mee en mocht een keer met zijn groepje mee door de bossen. Op een gewone fiets, een Piet Pelle. Hij beloofde mij dat als ik het bij kon houden, ik ook een mountainbike kreeg en natuurlijk kon ik hen bijhouden. Mijn vader kocht een nieuwe fiets voor zichzelf, ik kreeg de oude van hem en dat was eigenlijk het begin van mijn carrière.”

Maar Sanne wilde meer dan met ‘de oude mannen’ fietsen, zoals ze dat veel tochten deed. “Ik wilde me meten met mijn leeftijdsgenootjes en ben daarom naar de club Buitenlust in Helmond gestapt. Daar ben ik bij de junioren begonnen en dat ging meteen al er goed. Ik was enorm sterk, maar begreep nog niet veel van het spelletje. Zo fietste ik gewoon de hele tijd op kop en kwam ik geen bocht door. Ondanks dat mocht ik bij de junioren mee doen aan het Europees kampioenschap en zat ik bij de selectie. Een hele eer!”

“Het veldrijden kwam er bij, omdat ik in de winter natuurlijk niet stil kon zitten. Die discipline bleek me erg goed te liggen en vond ik misschien nog wel leuker dan de weg. Het is meer man tegen man, je bent niet afhankelijk van een sterke sprint en de sterkste wint ook echt. Ik ergerde me nogal dat in de wegwedstrijden vaak de slimste won en niet per definitie de sterkste. Mijn liefde voor de cross werd hierdoor alleen maar groter.”

sanne wint wereldbekerklassement

Eerste jaren bij de elite vrouwen
Bij haar debuut in het elite vrouwen peloton mocht Sanne zich direct aansluiten bij de professionele DSB Bank ploeg, het team van kopvrouw Marianne Vos. “Een ontzettend mooie stap die me enorm motiveerde en ik won dat jaar direct al een erg mooie klassieker, waar ik erg trots op was.” Toch bleek het professionele wielrennen Sanne mentaal zwaar te vallen. Al het nieuwe kwam allemaal erg snel op haar af. Iets te snel en daarom besloot ze even een stapje terug te doen. Sanne ging zich meer richten op de cross. “Dat bleek zowel fysiek als mentaal een goede keus.”

In het crossteam ZZPR.nl vond Sanne een nieuw team. “Daphny van den Brand was daar mijn grote voorbeeld en ik heb er veel geleerd.” Het leverde begin 2009 zelfs een mooie vierde plaats op het WK in Hoogerheide op. “Daarna heb ik besloten mijn eigen team op te starten, samen met hoofdsponsor BrainWash kappers. Zij waren na het WK zeer enthousiast en met hun shirt om de schouders wist ik direct al mooie resultaten neer te zetten.” Zo won Sanne in het seizoen 2010-2011 bijvoorbeeld het wereldbeker klassement, waarbij ze onder meer de beste was in wereldbeker wedstrijd in het Tsjechische Plzen.

Sterke generatiegenoot
Vanaf 2012 volgde een ander nieuw team, Rabobank. Daar trof Sanne wereldkampioene Marianne Vos als ploeggenote. In het veldrijden haar sterkste concurrente. “Vanaf mijn periode bij Brainwash ben ik me ook echt op het veldrijden gaan focussen. Zowel nationaal als internationaal behoorde ik daarbij echt bij de top. Misschien is het in dat opzicht ook wel mijn pech dat een super talent mijn grootste concurrent is, maar momenteel ook mijn ploeggenote. Ik vind het echter hartstikke leuk om samen met haar in de ploeg te zitten.”

Toch komt aan de periode bij Rabobank ook een einde. Vanaf 1 maart 2014 rijdt Sanne voor het Boels Dolmans Cyclingteam, eveneens een Nederlands team op het hoogste internationale niveau en met een zeer sterke selectie.

sanne van paassenBlessure

In de zomer van 2013 is Sanne geblesseerd geraakt aan haar bovenbenen. Zelfs op haar gewone fiets had zij last. Boels Dolmans Cyclingteam heeft haar het vertrouwen gegeven. Na een lang traject van revalideren heeft zij een succesvolle comeback gemaakt in de Super Prestige wedstrijd waar zij meteen 4e werd. Tijdens haar blessure heeft ze ervaren hoe belangrijk goede coaching is en wat voor invloed gezonde voeding heeft op het behalen van topprestaties. Zij wil anderen inspireren en begeleiden bij het behalen van hun topprestaties! Op deze website vind je hier veel meer tips en informatie over.

Belangrijkste prestaties veldrijden:
1e wereldbeker klassement (2010/2011)
1e wereldbeker Tabor (2012/2013)
1e wereldbeker Pilsen (2010/2011)
2e wereldbeker klassement (2012/2013)
2e Europees kampioenschap (2010/2011, 2012/2013)
2e Nederlands kampioenschap (2012/2013)
3e Nederlands kampioenschap (2009/2010, 2010/2011)
4e Wereldkampioenschap (2008/2009, 2011/2012)
5e Wereldkampioenschap (2012/2013)

Grootste overwinning:
4e Super Prestige Gieten (2014): dit was haar eerste wedstrijd van haar comeback.

Wil je op de hoogte blijven van mijn sportavonturen? Meld je dan snel aan en ik stuur jou mijn updates!

Vergeet mij trouwens niet te volgen op  BLOGLOVIN TWITTER INSTAGRAM GOOGLE+| FACEBOOK