Melk, goed voor elk?

melk

Mijn zoektocht naar gezonde voeding is gestart nadat ik een hevige luchtweginfectie had. Tijdens mijn wedstrijdseizoen was ik al een tijdje behoorlijk aan het hoesten. Steeds dacht ik dat het over was, maar het bleef terug komen. Totdat het zo erg was, dat ik medicijnen nodig had. Mijn longarts schreef een antibioticakuur voor. Helaas had deze kuur geen effect en heb ik vervolgens een prednison kuur gekregen. Twee zware kuren achter elkaar. Dan verwacht je dat je beter bent, maar ik was totaal op. Gewoon helemaal leeg! Was zo moe, mijn lichaam wat echt uitgeput! Achteraf was dit een verkeerde keuze, het had teveel energie gekost. Tja, als topsporter heb je maar een doel voor ogen en dat is winnen. Dan maak je af en toe rare keuzes. Gelukkig kon ik mezelf nog net op tijd voorbereiden op het WK. Ik was zo gemotiveerd en ontspannen, waardoor ik toen verbazingwekkend 4e werd.

Na deze ervaring heb ik besloten, dit wil ik nooit meer! Ik wil nooit meer zo ziek worden, zodat ik zo’n zware medicijnen nodig heb om beter te worden. Ik weet dat mijn longen mijn zwakke plek zijn en wilde weten hoe ik met voeding mijn klachten kan voorkomen.

Melkproducten
Tijdens mijn zoektocht kwam ik erachter dat melkproducten voor extra slijmvorming zorgen. Slijm in je luchtwegen, zorgt ervoor dat je moeilijker kan ademen. Maar hoe komt dit? Melk bevat het casine eiwit. Dit eiwit is moeilijk verteerbaar waardoor het blijft kleven in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld in je luchtwegen en aan je darmwand. Naast moeite met ademenen kan het er zelfs voor zorgen dat bepaalde voedingstoffen niet goed door de darmen worden opgenomen. Voor mij dus een reden om koemelk te vermijden. Wil je hier meer informatie over, lees dan dit artikel. 

Mijn ervaring
Natdat ik dit wist, ben ik dit gaan testen. Voordat ik ging trainen at ik bij het ontbijt havermout met melk. Tijdens de training merkte ik dat ik beperkt werd met mijn ademhaling. Als ik geen melkproducten at dan had ik hier geen last van. Op dit moment probeer ik de inname van melkproducten te beperken. Omdat de inname van eiwitten voor een sporter belangrijk is, kan ik nog wel eens kwark eten, vaak geitenkwark. Sowieso eet ik geen koemelk producten voor het sporten, want dan merk ik dat ik tijdens het sporten hierdoor beperkt wordt. Ik vervang zuivelproducten van koeien door producten van geiten. Geitenmelk is lichter verteerbaar dan koeienmelk en de slijmvlierzen worden hierdoor niet geprikkeld. Wil je hier meer informatie over, lees dan dit artikel.

Luister naar je lichaam
Je zult misschien wel denken, moet ik nu ook stoppen met het eten van melkproducten? Het antwoord is: NEE! Maar ben je bewust van het feit wat melk met je lichaam kan doen. Het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam. Ga ervaren hoe je lichaam op melk producten reageert. Wellicht maakt het voor jou niets uit, prima toch?! Het zou ook kunnen dat bepaalde (asmatische) klachten minder worden. Toch helemaal top?!

Wat zijn jullie ervaringen met het gebruik van melkproducten?

Eat en Feel Bioteaful!

<img alt=”melk” src=”https://sannevanpaassen.nl/wp-content/uploads/2013/12/melk.jpg” />

Comments

 1. Hoi Sanne,

  Wat fijn om je artikel te lezen. Ik had al heel lang last van oorsuizen. Ik had ook veel oorpijn. Ik ben naar de dokter geweest. Die vertelde je buis van eustachius is verstopt. Ik moest aan de slag met neus spray. Het werd tijdelijk minder, aantal maal terug geweest en in totaal 3 antibiotica keuren gehad. Mijn weerstand was erg laag waar door ik 10 dagen zware griep heb gehad. In April na het lezen van diverse boeken gestopt met melk. Nu heb ik al maanden geen oorpijn. Zo fijn om op deze manier van de klachten af te zijn.

  Groetjes, Suzanne

  • Hoi Suzanne,

   Bedankt voor je berichtje. Bijzonder wat voor klachten het kan voorkomen als je stopt met melk. Het blijkt maar weer, ieder lichaam is anders! Fijn dat jij de oplossing gevonden hebt.

   Groetjes Sanne

Geef je reactie

*