MINDSTYLE: Doelen Stellen

dream it you can do it

 

Wil jij een topprestatie neerzetten? Natuurlijk wil jij dat! Toch? Jij hebt vast een doel waar je naar toe wilt werken, wat jij wilt bereiken. Misschien bewust of zelfs onbewust. Ik heb ervaren dat het stellen van doelen kan bijdragen aan jouw succes. Een doel geeft jou richting, houvast, focus, maar hierdoor heb je ook een richtlijn bij het evalueren en voor je zelfreflectie. Ook ben je minder bezig met zaken die hier niet belangrijk voor zijn. Voor iedere wedstrijd denk ik na over welk doel ik wil bereiken. Maar hoe doe ik dat dan?

Trouwens, voordat je begint met verder lezen heb ik een verrassing voor jou! Ik heb een gratis doelen poster voor jou! Deze kan je invullen om voor 2015 jouw doelen helder te krijgen! Dit zorgt voor focus.

 

Good things are going to be happen!

Droomdoel

Eerst is het misschien wel handig om na te denken over jouw droom! Wat is jouw droom? Wat zou jij heel graag willen als jij over alle middelen en kwaliteiten zou beschikken omdat voor elkaar te krijgen? Ik heb dit al eens voor mezelf gedaan. Mijn droom is om in de bergen te wonen, lekker veel te sporten en te leven van mijn internetonderneming. Daarnaast is mijn droom om wereldkampioen veldrijden te worden! Wie weet 😉 Lees hier mijn hele droom. Jouw droomdoel hoeft niet realistisch te zijn. Soms is fantaseren echt fantastisch! Toch? Wel is het handig om jou droom helder te hebben. Dit helpt jouw richting te geven naar waar jij nu echt gelukkig van wordt!

SMART

Voordat we aan de slag gaan even nog een verheldering voor het formuleren van goede doelen. Dit doen we aan de hand van het SMART principe. (Wellicht heb je hier wel eens van gehoord). Smart staat voor:

 • Specifiek. Je moet precies het doel weten waar je voor gaat, schrijf dat dus precies op.
 • Meetbaar, hiermee bedoel ik dat het de bedoeling is dat het meetbaar moet zijn of je jouw doel bereikt hebt.
 • Acceptabel, wil zeggen dat het doel wel acceptabel moet zijn om te halen, is het bijvoorbeeld ook voor je omgeving een acceptabel doel. Worden zij niet te veel verwaarloosd of staan zij achter  jouw doel. (Je hebt jouw omgeving namelijk nodig om jouw doel te behalen! Een doel bereik je nooit alleen.)
 • Realistisch wil zeggen dat het doel uitdagend moet zijn maar wel haalbaar.
 • Tijdgebonden, bedoel ik mee dat je aan ieder doel een deadline moet hangen. Als je dat niet doet heeft het geen prioriteit omdat je toch tijd genoeg hebt.

 Resultaat en Procesdoelen

Tijdens het formuleren van doelen is het handig om resultaat en procesdoelen te onderscheiden. Dit heeft me tijdens het sporten veel geholpen. Welk resultaat wil ik tijdens mijn wedstrijd behalen, bijvoorbeeld een top 3 klassering. Daarnaast formuleer ik ook atlijd procesdoelen; wat zijn mijn aandachtspunten tijdens de wedstrijd, het proces. Bijvoorbeeld ik rijd als eerste de zandpassage in en focus me op mijn lichaamshouding op de fiets. Procesdoelen zijn de doelen die je tijdens het proces moet uitvoeren om het resultaat doel te behalen. Door ook procesdoelen te formuleren kan ik de wedstrijd nog beter evalueren en uiteindelijk toch tevreden zijn met een wedstrijd ondanks dat ik mijn resultaatdoel niet heb behaald, door bijvoorbeeld material pech. Tevens werkt het positief wanneer jij jezelf op jouw procesdoel focust in plaats van op het resultaatdoel. Dan let je op jouw taak, wat je moet doen. Dit zorgt voor de juiste focus!

Het formuleren van doelen kan jij ook voor jouw sportprestatie doen (of voor andere dingen, zoals het het handhaven van een gezondere lifestyle). Welk resultaat wil jij behalen en welke doelen formuleer jij tijdens het proces? Vul voor je zelf de doelenposter in. Dit zorgt voor richting en voor focus!

Gratis doelenposter

Ga snel de doelenposter downloaden en vul deze in! Dit gaat jou helpen om jouw doelen te behalen. Vergeet niet: If you can dream it, you can do it! 

 

Ja, ik wil de doelenposter downloaden.

* indicates required
 

Ow ja, voordat ik het vergeet. Dit is mijn doel voor komende zomer! Ik wil komende zomer weer volledig belastbaar zijn, zodat ik mijn volledige traningsprogramma weer kan oppakken zodat ik volgende winter minimaal 1 keer op het podium sta met een wereldbekerwedstrijd.

Wat zijn jouw doelen voor dit jaar? 

Liefs Sanne

 

eat and feel bioteaful

 

WIL JIJ JE OOK BIOTEAFUL VOELEN? MELD JE AAN VOOR DE WEKELIJKSE TIPS VAN BIOTEAFUL  VOLG DEZE BLOG VIA BLOGLOVIN TWITTER INSTAGRAM GOOGLE+| FACEBOOK

Comments

 1. Guus van Griensven zegt:

  Hi Sanne,

  Mijn doel is nog om een keer , liefst dit jaar de Aubisque te beklimmen en de Aspin.
  Dus een reisje Pyreneeën zit er dus zeker in. voor de tweede keer na mijn fietstocht naar Santiago de Compostela.
  Verder veel werken om zolang als de jongens nog thuis wonen , zodat die kunnen sparen
  voor hun toekomst en dat ze kunnen auto rijden.
  Het fijn blijven houden met ons Leonie.

  Verder er na uitkijken dat je toch nog wereldkampioene word ,zoals jij een paar jaar geleden, dit als je grootste doel gesteld hebt .
  Dus knallen voor die eerste podiumplaats op je WK

  Vriendelijke groet Guus

Geef je reactie

*