Recept speltbrood

speltbrood-1

Een paar weken geleden heb ik echt een mega grote zak met speltmeel gekocht. 2,5 kilo op precies te zijn. Echt super veel! Ik vond dat voordeliger…. hihi dus een goede reden om aan de slag te gaan met het maken van een speltbrood. Eigenlijk wilde ik zelf een zuurdesem brood maken. Maar ik ben al tot de conclusie gekomen dat dit niet zo makkelijk is! Hiervoor heb je een starter nodig. Dan moet je meel op een bepaalde manier voeden, zodat het tot leven komt. Uiteindelijk krijg je dan de perfecte basis voor een spelbrood. Helaas lukt het mij niet om dit voor elkaar te krijgen! Tja, misschien verzorg ik het meel niet goed genoeg, waardoor het niet tot leven komt. 

speltbrood-2

Brood

Even over brood. Daar kan ik heel kort over zijn. Dit eet ik niet veel! Slechts heel af en toe eet ik dit. Als ik dan brood eet, dan eet ik het liefst ‘goed’ brood. Maar wat is in mijn ogen dan goed brood? Zelfgebakken brood! Ik vermijd liever brood op basis van tarwe en liever ook geen brood uit de supermarkt. Hier zijn allerlei stoffen aan toegevoegd om het brood langer houdbaar te houden. Ik verbaas me er soms echt over, maar er zit soms zelfs suiker aan brood toegevoegd! Echt te bizar voor woorden….

Daarom ben ik zelf echt dol om zelf brood te bakken! Dit doe ik niet vaak, want ik vind het ook heerlijk om met een salade te lunchen. Daarnaast neem ik vaak havermout, een groene smoothie als ontbijt ofdeze lekkere recepten als broodvervangers.

speltbrood-4

Maar dit speltbrood is dus echt super lekker. Het wordt wel iets harder als je het langer bewaard, daarom vries ik het (gesneden) brood in.

Ingrediënten Speltbrood

Bereidingswijze Speltbrood

Meng het gist met een beetje lauwwarm water en klop dit goed door elkaar. Voeg het speltmeel en roggemeel, lijnzaad en pompoenpitten samen met al het water en gist. Kneed vervolgens het deeg goed door elkaar. Ik deed het zelf met mijn handen, maar je kan ook een mixer gebruiken. Als het deeg te veel aan je vingers blijft plakken, voeg dan wat water toe. Kneed het deeg tot een flinke bal en laat deze in een kom bedekt met een natte theedoek minimaal 40 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg nog een keer door en druk een hand pompoenpitten bovenop het brood. Je zou eventueel het brood in een cakeblik kunnen doen of gewoon op een bakplaat kunnen leggen. Bak het brood in 45-50 minuten mooi goudbruin in de oven.

Geniet van het brood!

Eat Bioteaful! X Sanne

Comments

  1. Hoi Sanne, ik wil graag in dit recept de lijnzaad vervangen door chiazaad. Moet ik dan dezelfde hoeveelheid aan houden ? Vast bedankt voor t antwoorden, gr Maud

  2. Mede bakster ;) zegt:

    Hai sanne.. het is al een aantal jaar geleden dat je dit schreef en misschien ben je er ondertussen zelf al achter gekomen.. maar ik vroeg me af of je voor de starter meel of bloem hebt gebruikt. Je schrijft namelijk meel.. maar voor de starter is het beter bloem te gebruiken.. het deeg voor het brood kan je dan later maken met het meel.

    Waarschijnlijk een onnodige tip, wellicht heb ik je ermee geholpen

Geef je reactie

*