Schorseneren uit de oven

schorseneren uit de oven

Ik was straks bij de groenteboer en mijn aandacht werd getrokken door zwarte stengels. Zonder erover na te denken wat ik ermee zou maken, heb ik de ‘zwarte stengels’ meteen in mijn mandje gedaan. Voor mij is dit de manier om nieuwe groentes uit te proberen. Gewoon kopen en thuis bekijken wat ik ermee ga maken. Zo ontstaan juist de lekkerste gerechten!

IMG_2112

De ‘zwarte stengels’, schorseneren genaamd, worden ook wel de zwarte asperges genoemd. Na een klein onderzoekje op internet blijkt dat je met schorseneren veel verschillende recepten kan maken. Ik heb ervoor gekozen om schorseneren uit de oven te maken. Dit in combinatie met wortels en rode uien. Achteraf was ikzelf knoflook vergeten, maar ik verwacht dat dit ook erg lekker is bij dit recept!

Eigenschappen schorseneren

Schorseneren is een echte wintergroente. Deze zijn goed te bewaren op een droge koele plek en bevatten veel calorieën (100gram schorseneren bevatten 14,8 koolhydraten). Het schoonmaken van schorseneren is een klus. In vergelijking met wat je over houdt, is het flink schillen.

vieze hand

De schil van de schorseneren bevatten bij mij veel grond. Dus je krijgt er ook nog eens vieze handen! Maar het is de moeite waard!

schorseneren geschild
Daarnaast komt tijdens het schoonmaken melksap vrij. Door dit sap kleuren de schorseneren bruin. Zet daarom voor het schillen een bak lauw water met een scheut azijn klaar, om dit te voorkomen. Je ziet op de foto dat ik dit niet heb gedaan. Dus het is wel een aanrader.

Recept

 • 5 schorseneren
 • 1 grote winterwortel
 • 2 rode uien
 • 2 tl oregano
 • olijfolie
 • keltisch zeezout
 • peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de schorseneren, wortels en uien. Let erop dat het zwart geheel verwijderd is van de schorseneer. Kook de schorseneren en wortels 5 minuten lang. Snijd de ui door vieren en snijd na het koken de wortels en schorseneren door de lengte door midden. Doe de groentes in een ovenschaal. Meng de groentes met olie en verspreid de kruiden over de groentes heen. Plaats het geheel ongeveer 25 minuten in de oven.

IMG_2132

Eat Bioteaful!

Comments

 1. Hej Sanne,
  De volgende keer even een paar plastic handschoenen aantrekken 🙂
  Of het schoonmaken aan een ander overlaten 😉
  Grappig dat je deze oude groente ontdekt hebt.
  Mijn moeder maakte ze vroeger weleens klaar.
  Lekkere groente die qua uiterlijk aan asperges doet denken.
  Maar als je het niet erg vindt probeer ik wel een ander recept van je uit 🙂
  Dank je wel voor de lach die dit stukje me bezorgt heeft.
  Met vrolijke groetjes,
  Ron.

 2. Sofieke zegt:

  Hoi Sanne,
  Wat een lekker receptje is dit, ben eindelijk eens afgeweken van m’n standaard bereidingswijze en heb heerlijk gesmikkeld. 🙂

  Als je ze onder water schilt met een dunschiller is het zo gepiept en heb je geen last van de plakkerigheid (nog beter: met huishoudhandschoenen aan). En in plaats van azijn kan je ook een scheut citroensap in het kookwater doen tegen verkleuren.

  Groetjes,
  Sofieke

  • Sanne van Paassen zegt:

   Hi Sofieke,

   Bedankt voor de tips! Daar had ik nog niet aan gedacht 😉 Ga ik de volgende keer proberen.

   Liefs Sanne

   • Sofieke zegt:

    Voordat ik de “onderwaterschiltruc” leerde vond ik het altijd een ramp om ze schoon te maken en hoe lekker ik ze ook vond had ik het er nauwelijks voor over en kocht ze bijna niet meer. Nu ben ik weer superblij als ze in m’n groenteabonnement voorbij komen en met de handschoenen erbij aan ook geen last meer van verkilde handen door het koude water. Dus ik deel die tip graag, zodat de schorseneer weer uit het verdomhoekje komt.

    Fijn weekend!

 3. mien meulenberg zegt:

  De schorseneren blancheer ik met schil een paar minuten en dan kan je ze makkelijk schillen zonder vuile handen en de schorseneren zelf verkleuren ook niet meer
  Groet mien

Geef je reactie

*